Zgjidhet misteri/ Arkeologët zbulojnë sekretin e ndërtimit të Piramidës së Gizës

Për shekuj me radhë ka qenë një prej enigmave më të mëdha të botës: se si një shoqëri e Epokës së Bronzit shumë e varfër në rrugën e teknologjisë krijoi Piramidën e Madhe të Egjiptit në Giza.
Tani arkeologët kanë zbuluar dëshmi interesante që tregojnë se si egjiptianët transportuan blloqe prej guri gëlqeror dhe graniti prej 2 mijë metrash nga 500 milje larg për të ndërtuar varrin e Faraonit Khufu në rreth 2,600 pes.

Në lartësinë 481 këmbë, është më e madhja nga të gjitha piramidat dhe deri në Mesjetë ishte struktura më e madhe e bërë nga njeriu në Tokë. Tani zbulimi i një papiri të lashtë, një varkë ceremoniale dhe një sistem i zgjuar i ujësjellësit kanë hedhur dritë mbi infrastrukturën e krijuar nga ndërtuesit.

Arkeologët kanë zbuluar prova që tregojnë se si egjiptianët transportuan blloqe prej guri gëlqeror dhe graniti prej 2 mijë metrash nga 500 milje larg për të ndërtuar varrin e Faraonit Khufu në rreth 2,600 p.e.s.

Materiali i detajuar arkeologjik tregon se mijëra punëtorë të aftë transportuan 170,000 tonë gëlqerorë përgjatë Nileve në anije druri të lidhur së bashku me litarë, përmes një sistemi të veçantë të kanaleve të ndërtuara në një port në brendësi vetëm metra nga baza e piramidës.

Një rrip i papirusit të lashtë është gjetur gjithashtu në portin Wadi Al-Jarf i cili ka dhënë një pasqyrë të re në rolet e anijeve të luajtur në ndërtimin e piramidës.

Shkruar nga Merer, një mbikëqyrës përgjegjës për një ekip prej 40 punonjësish elitarë, është llogaria e vetme e dorës së parë të ndërtimit të Piramidës së Madhe dhe përshkruan në detaje se si gurët gëlqerorë u dërguan në drejtim të rrymës nga Tura në Giza.

Arkeologu Mark Lehner, një ekspert udhëheqës në këtë fushë, ka zbuluar prova për një rrugë ujore të humbur nën pllajën e pluhur Giza

Në ditarin e tij, Merer gjithashtu përshkruan se si ekuipazhi i tij ishte i përfshirë në transformimin e peizazhit, duke hapur diga gjigande për të devijuar ujin nga Nili dhe për ta kanalizuar atë në piramidë përmes kanaleve të bëra nga njeriu.

Megjithëse ka qenë prej kohësh e njohur se graniti nga dhomat e brendshme të piramidës ishte gërmuar në Aswan, 533 milje në jug të Gizës dhe gurët gëlqerorë të gurit ishin nga Tura, tetë milje larg, arkeologët nuk binin dakord se si ishin transportuar.

Ne kemi përshkruar pellgun e kanalit qendror që ne mendojmë se ishte zona e shpërndarjes primare në këmbët e Plateau të Gizës,” tha Merer.

Zbulimet e reja janë zbuluar në dokumentarin e Kanalit 4, Piramida e Madhe e Egjiptit: Dëshmi e Re, e cila përfshin gjithashtu një ekip të arkeologëve të cilët kanë zbuluar një anije ceremoniale të dizajnuar për Khufu për të komanduar në jetën e përtejme, e cila jep njohuri të reja në ndërtimin e anijeve në Koha.

Një ekip specialistësh restauronte dërrasat e drurit para se t’i skanonin me një lazer 3D për të gjetur se si ishin grumbulluar. Ata zbuluan se ishin varrosur së bashku me sythe të litarit./Daily Mail/