Trendi më i rrezikshëm në Kinë për femrat, ky ishte zakoni që të dukeshin të bukura

Të shumta kanë qenë trendet që kanë përshkruar në histori industritë e mëdha të shtëpive të modës në botë. Stile të veshjeve nga më të ndryshme që janë bërë kryefjala e një periudhe të caktuar. Mirëpo, përveç se kanë qenë të çuditshme në të kaluarën në disa raste trendet kanë qenë edhe të rrezikshme.

Njerëzit kanë rrezikuar jetën e tyre vetëm për të vazhduar me tendencën më të fundit të modës.

Kështu në Kinë, lidhja e këmbëve ose siç e quanin kombinimi i këmbëve – një zakon që zgjati më shumë se një mijë vjet – nga shekulli i 10-të deri në shekullin XX, është konsideruar nga shumë njerëz si një nga trendet më të rrezikshme të modës në histori. Për shekuj me radhë këmbët e vogla dhe të lakuara ishin një simbol i bukurisë në kulturën kineze dhe tradita e çuditshme e lidhjes së këmbëve u kalua nga nëna tek vajza, nga brezi në brez, duke shkaktuar shumë probleme mjekësore dhe në shumë raste edhe vdekje.

Ka shumë histori që tregojnë se si lindi tradita e lidhjes së këmbëve, por më të famshmit thonë se filloi rreth vitit 970, gjatë sundimit të perandorit Li Yu. Thuhet se bashkëshortja e preferuar e Perandorit, Yao-Niang, lidhi këmbët e saj në formën e një hëne të re dhe bëri një valle në pikat e këmbëve të saj.

Ndërsa kjo praktikë u imitua edhe nga gratë dhe vajzat e tjera të cilat donin t’i binin në sy perandorit.

Ky trend mode fillimisht u përhap tek gratë e klasës së lartë në jug të Kinës.

Ndërsa në fillim ajo u konsiderua si një simbol i statusit të lartë shoqëror dhe pasurisë, përfundimisht u përhap në të gjitha gratë, pavarësisht nga pozita e tyre shoqërore.

Ky proces i dhimbshëm zakonisht ndodhi nga mosha katër deri në nëntë vjeç dhe ekzistonte vetëm një mënyrë për ta arritur këtë, duke thyer eshtrat e këmbëve dhe duke i riformuar ata që të ngjajnë këmbët. Metoda e lidhjes së këmbëve ndryshonte në rajone të ndryshme dhe ishte më e zakonshme tek gratë në zonat urbane, pasi gratë në komunitetet fshatare kishin nevojë që këmbët e tyre të ishin plotësisht funksionale në mënyrë që të mund të punonin në fusha.

Ka pasur komplikime të shumta të shkaktuara nga procedura e dhimbshme, përfshirë infeksionin, gangrenën dhe në shumë raste edhe paaftësitë e përjetshme që përfundimisht çuan në vdekje.

Megjithëse kjo praktikë në Kinë ishte e ndaluar, në vitin 1911, gjithsesi shumë gra dhe vajza ende kishin këmbët e tyre të lidhura.

Në vitet 1950, inspektorët anti-‘foot-binding’ shkonin në shtëpitë e njerëzve për të zhdukur këtë llojë praktike tek gratë , ndërsa shpesh herë ata ndërhynin edhe me forcë për të hequr me forcë mjetet që gratë mbanin në këmbët e tye.

Disa prej tyre arritën t’i shmangen inspektorëve duke veshur këpucë të mëdha me rroba në pjesën e përparme.

Shumë nga gratë më vonë u penduan që ndoqën këtë lloj tradite.

Zhou Guizhen, një grua e vjetër kineze e cila ishte ndër gratë e fundit në Kinë me këmbë të lidhura, në një intervistë për NPR.org, tha:

“Nuk mund të kërcej, nuk mund të lëvizë siç duhet. Më vjen keq shumë. Por në atë kohë, nëse nuk i lidhja këmbët, askush nuk do të martohej me mua”, tha Guizhen.

Ndonëse mund të jetë e vështirë për ne që të kuptojmë se çfarë i bëri këto gra të kalojnë nëpër këtë procedurë të tmerrshme dhe të rrezikojnë jetën e tyre, duket se nuk ishte thjesht një trend i modës dhe kjo është ndoshta arsyeja pse ishte kaq e vështirë për t’i dhënë fund kësaj tradita e çuditshme.