Të vërtetat shokuese rreth misrit. 6 arsye për të mos e ngrënë më kurrë

Misri prodhohet kryesit në Amerikën e Veriut, por varietetet e tij japin produkte të shumta që vlerësohen në të gjithë botën. Shumica e ushqimeve që njerëzit marrin në dyqane përmbajnë misër, duke përfshirë pijet, pudingun, salca sallate, lëngje frutash, biskota, etj.

Por, ekspertët paralajmërojnë se ky konsumim i çmendur i misrit ka efekte shkatërrues në shëndetin e njeriut. Studimet kanë vërtetuar se misri përmban omega-6 dhe omega -3. Acidet yndyrore omega-3 janë përgjegjëse për hormonet që janë anti-inflamatore, ndërsa acidet yndyrore omega-6 janë përgjegjëse për prodhimin e hormoneve që mbështesin inflamacionin.
Nëse sasia e omega-6 zëvëndëson sasinë e omega-3, trupi i njeriut fillon të humbasë kontrollin mbi përgjigjen nxitëse dhe kjo mund të rezultojë në shqetësime të ndryshme shëndetësore. Më të shpeshta janë sëmundje të tilla si kanceri, astma, diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe madje edhe depresioni.

Ja arsyet se pse nuk duhet të hani misër përsëri:
Misri është një kokërr
Testet laboratorike kanë provuar se misri përmban sheqerna dhe niseshe me vlera ushqyese pothuajse 0. Bimët e modifikuara gjenetikisht janë shumë të rrezikshme për shëndetin tuaj.

Shkakton sëmundje autoimmune
Megjithëse misri nuk përmban gluten, trupi i njeriut ngatërron proteinën e përfshirë në misër me gluten dhe sistemi imunitar dobësohet. Kjo ndikon te zorrët duke shkaktuar probleme të mëdha me tretjen. Për më tepër, misri ka indeks glikemik të lartë që nxit inflamacionin dhe që shumë lehtë mund të konvertohet në sheqer, duke penguar përgjigjen e insulinës së trupit.

Misri nuk mund të tretet
Misri përmban fibra celuloze dhe kjo është arsyeja pse trupi i njeriut nuk mund ta tresë lehtë misrin. Siç shpjegojnë mjekët, sistemi i tretjes te njerëzit nuk mund ta tresë plotësisht celulozën pasi mungon enzima përkatëse për ta bërë këtë.

Misri përmban lektina
Studimet kanë vërtetuar se misri përmban proteina të klasës (A), siç janë lektinat të cilat janë thyer në aminoacidet për t’u tretur nga trupi. Për fat të keq, trupi i njeriut nuk mund t’i shpërbëjë lektinat, prandaj nuk mund ta tresë misrin.

Përmban pesticide
Një studim i kryer në Kanada, ka treguar se shumica e misrit përmban insekticid BT (Bacillus thuringiensis), por edhe kimikate të tjera të dëmshme. Kjo ndikon në funkionalitetin e organeve të njeriut.

Produkt OMGJ
Sipas studimit të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencave Biologjike, u analizuan efektet e ushqimeve të modifikuara gjenetikisht në shëndetin e gjitarëve dhe u zbulua se rreth 85% e misrit në Amerikë është modifikuar gjenetikisht.