Skandali/ Në 20% të mostrave të analizuara të ushqimeve për fëmijë u gjet ky përbërës toksik

Rezultate alarmuese të nivelit të këtij metali toksik janë gjetur në 20 për qind të mostrave të testuara të ushqimit të fëmijëve sipas CNN-it. Bëhet fjalë për nivelin e plumbit që u analizua në 2,164 mostra të ushqimit të fëmijëve, mes të cilave edhe lëngje frutash, biskota, apo perime.

Pediatrit dhe studiuesit e shëndetit publik e dinë shumë mirë që shumë përbërës të dëmshëm gjenden në disa perime që janë të ekspozuara ndaj plumbit, si patatet e skuqura, boja apo edhe uji i pijshëm i kontaminuar.

Por ky raport i ri sugjeron se ushqimi – veçanërisht ushqimi për fëmijë – mund të jetë një problem shumë i madh gjithashtu. Fondi për Mbrojtjen e Mjedisit, në një analizë të të dhënave të 11 viteve të fundit zbuloi nivele dukshëm shumë të larta të plumbit në 20 për qind të ushqimeve. Ndërkaq, fëmijët e ekspozuar ndaj niveleve të larta të plumbit nuk janë testuar ose diagnostikuar ende, thotë studimi.

“Plumbi mund të ketë një numër efektesh tek fëmijët dhe është veçanërisht e dëmshme gjatë fazave të zhvillimit”, tha Dr Aparna Bole, pediatër në Spitalin Universitar të Spitalit të Rainboë dhe Spitalit të Fëmijëve në Cleveland.

Plumbi mund të shkaktojë probleme me vëmendjen dhe sjelljen, zhvillimin kognitiv, sistemin kardiovaskular dhe sistemin imunitar. Në raport bëhej fjalë për ushqimet e foshnjave, të tilla si lëngu i mollës, lëngu i rrushit dhe karotave. Sipas FDA-së, plumbi arrin të depërtojë në ushqim përmes tokës së kontaminuar, por Neltner dyshon se përpunimi mundet gjithashtu të luajë një rol.

FDA ka vendosur si nivel maksimal ekspozimi kufirin prej 100 pjesësh për miliard (ppb) për karamelet dhe frutat e thata dhe 50 ppb për lëngjet e frutave. Niveli i lejuar për plumbin në ujin në shishe është 5 ppb.

Shqetësim mbi lëngjet e frutave u përhap më shumë në vitin 2012 kur Raportet e Konsumatorëve zbuluan se 1 në 4 mostra të lëngut të mollës dhe lëngjeve të rrushit kishin nivele plumbi më të lartë se kufiri i FDA-së. Fondi për Mbrojtjen e Mjedisit nuk rekomandon që prindërit t’i shmangin disa ushqime ose marka për fëmijët e tyre, por këshillojnë që të konsultohen me pediatrin e tyre për të gjitha rastet e ekspozimit të tyre ndaj plumbit.