Si te besh nje mashkull te lumtur

sitemgr_photo_455[1]Një ditë një vajzë e re, i bëri këtë pyetje Rusoit: – Si mund ta bëj të lumtur një burrë? Autori i “Kontratës shoqërore” nuk foli, mori një fletë të bardhë dhe shkroi: “Bukuria= 0; aftësia për amvisë = 0; edukata, kultura, pasuria = 0; zemërmirësia = 1″. Zonjusha e lexoi dhe u habit. – Po, a flisni seriozisht, ju lutem? – thirri ajo. –

Në të vërtetë, – u përgjigj filozofi, – kur një femër nuk ka tjetër veç zemrës së mirë ajo vlen një pikë. Kur është dhe e hijshme dhe e pasur, vlen plus një zero, që është baraz me dhjetë dhe në qoftë se ka edhe të dhëna të tjera, vlera e saj shkon në njëqind dhe njëmijë. Por pa cilësitë e shpirtit të gjitha të tjerat nuk kanë asnjë rëndësi.