Shyqyr Zotit qe s’kemi ksi tradita..Tradita e rrezikshme e “djegies” së gjinjve të vajzave


Vajzat britanike të moshës 10 vjeçare po dëmtojnë trupin e tyre. Me anën e një gurë të ndezur mbi qymyr ato i vendosin në gjinjtë e tyre, një ritual i importuar nga Afrika Perëndimore.
Procesi i gurit të nxehtë mbi qymyr në gjinjtë e vajzave është që aty ku bëhet një pamje adoleshenti sa më pak “femërore”.

Besimi dekurajon vëmendjen e padëshiruar mashkullore dhe shtatzënisë paramartesore. Rreth 1,000 vajza britanike janë përballur me dëm nga praktika e ‘neveritshme’ të hekurosjes së gjinjve, kanë paralajmëruar Ministrat. Në procedurën brutal, objekte të nxehtë [gur, çekan ose shpatull] janë përdorur dhe vendosen në kraharorët e vajzave për të ndaluar rritjen e besimit që i bën ata më pak të dëshirueshme dhe dekurajon për shtatzëninë paramartesore.

Ky ritual ndodh në Nigeri, Benin dhe Çad. Këtë javë Jake Berry, deputeti konservator për Rossendale & Darwen, tha se ai ishte i tronditur se si vajzat në komunitetet në perëndim të Afrikës në Birmingham dhe Londër janë viktima gjithashtu. Është shumë e vështirë në vendin e si shumica e autorëve janë nënat e viktimave. Berry përdorur lirinë e kërkesave për informacion për të treguar se sa pak dihet në lidhje me praktikën në mesin e profesioneve për mbrojtjen e fëmijëve dhe policisë.

Një e katërta e shërbimeve të departamentit të fëmijëve nuk janë të trajnuar për tu përballur me të tilla raste dhe nuk kemi një procedurë të duhur për të ndaluar këtë fenomen.

Ai i tha për The Times:”Ka një mungesë të rrezikshme të njohurive atje. Qeveria duhet të veprojë dhe të nxjerrë udhëzime për të gjitha autoritetet lokale dhe organet e tjera të sektorit publik në lidhje me shenjat paralajmëruese që mund të zbulojë këtë praktikë”. Kultura, tradita dhe feja janë përdorur shpesh për të justifikuar praktikën, tha Berry, duke shtuar: “Por ashtu si në rastin e FGM këto fjalë janë një justifikim për të mbuluar një formë të abuzimit të fëmijëve”.
f