Shumica e buzëkuqve bëhen nga brumbujt e shtypur

CaptureNë Amerikën Qendrore dhe atë Jugore jeton një lloj brumbulli që rritet me frytet e bimës së njohur si ‘kaktusi i kuq’. Ky lloj brumbulli quhet ‘Cochineal Beetles’, ose në gjuhën shkencore gjendet me emrin ‘Dactylopius Coccus’.

Por, ajo që është më e rëndësishme është se ky lloj brumbulli përdoret për të krijuar ngjyrën e kuqe të buzëkuqve. Flatrat e këtij brumbulli lëshojnë një ngjyrë të fortë kur shtypen.

Ndaj kompanitë e ndryshme e përdorin atë për të prodhuar jo vetëm buzëkuqë, por edhe akullore, ëmbëlsira, kos dhe rimel për sytë.

Vetë kompania Starbucks, ka pranuar se përdor bojën e marrë nga shtypja e këtij brumbulli, për ta përdorur më pas në disa prej pijeve që prodhon. Shumë prej fansave vegjetarianë të kësaj kompanie, janë zhgënjyer shumë nga ky lajm.