“Na vinin kokën e gjarprit tek gjoksi ditën e dasmës”, ky është zakoni më i çuditshëm shqiptar

Sot e vetmi zakon që ka mbetur nga koha kur shqiptarët kishin besim pagan është lyerja e pragut të derës me mjaltë nga nusja para se të hyjnë në shtëpinë e burrit.

Por në rrethin e Shkodrës ka pasur një zakon, i cili sot gjendet vetëm në librin “Etnologjia”. Ditën e dasmës vajzave u vendosej një kokë gjarpri i ngordhur tek gjinjtë dhe kjo bëhej, pasi besohej se kështu largohej e keqa nga mendja e nuses. Në këtë libër gjenden edhe dëshmi reale të grave që i kanë përjetuar.

Ky zakon shqiptar si edhe çarçafi i bardhë që vendosej me njollën e gjakut në majë të kullave në Malësi ka marrë vëmendje edhe nga studiuesit e huaj.