Meteorologët japin alarmin: I nxehti i tmerrshëm që na pret këtë verë

Bota duhet të përgatitet për valët e mëtejshme të ngrohjes këtë vit”, thanë zyrtarët e agjencive të OKB-së të martën në Gjenevë.

Pjesët e Evropës, Lindjes së Mesme, Afrikës së Veriut dhe Shteteve të Bashkuara kanë njohur tashmë temperatura rekord për muajin maj dhe qershor.

Shifrat në qytetin Pakistanez u regjistruan në 54 gradë në fund të majit, temperatura më e nxehtë e parë ndonjëherë në Azi, sipas Agjencisë Botërore Meteorologjike (WMO).

Rekordi botëror 56.7 gradësh u vendos në Death Valley në SHBA në vitin 1913.

Shqetësimi tani është se ne jemi pranë këtij regjistrimi . Sipas të dhënave që kemi, ne presim që të kemi valë të tjera të nxehtësisë në shumë pjesë të botës,” tha një meteorolog WMO Omar Baddour në një konferencë shtypi.

Shumë vdekje të lidhura me nxehtësinë mund të parandalohen nëse autoritetet lëshojnë paralajmërime publike.

Duhet të sigurohen popujt e pambrojtur me strehim si dhe përgatitja e spitaleve për një rritje të pacientëve”, sipas WMO.

Në vitin 2003, një valë të nxehtë në Evropë shkaktoi 70.000 vdekje, ndërsa një magji e shkurtër e nxehtësisë ekstreme në Indi dhe Pakistan në vitin 2015 vrau 4.000 njerëz.

India ka nisur lëshimin e këshillave shëndetësore dhe ka hartuar plane efektive të veprimit në vitet e fundit”, tha zëdhënësja e WOO Clare Nullis.

Sipas të dhënave zyrtare amerikane dhe evropiane, mes janarit dhe majit, temperaturat mesatare globale ishin rekordi i dytë më i lartë që është vendosur vetëm vitin e kaluar.

Pika e ngrohjes në 2016 u ushqye nga El Nino, një fenomen i motit i shkaktuar nga uji jashtëzakonisht i ngrohtë në Oqeanin Paqësor. Këtë vit, ekspertët e motit nuk presin një El Nino.

Një valë e nxehtësisë është një periudhë e zgjatur e motit tepër të nxehtë, e cila mund të shoqërohet me lagështi të lartë, veçanërisht në vendet e klimës oqeanike. Përderisa përkufizimet ndryshojnë, një valë e nxehtësisë matet në krahasim me motin e zakonshëm në zonë dhe në krahasim me temperaturat normale për sezonin.

Temperaturat që njerëzit nga një klimë më e nxehtë e konsiderojnë normale mund të quhen një valë e nxehtësisë në një zonë të ftohtë nëse ato janë jashtë modelit të klimës normale për atë zonë.

The World Should Prepare For Further Heatwaves In 2017 – UN