Ky është rreziku i AKTIVIZIMIT të klimës pas ndezjes së motorit!

loading...

loading...

Kur ulemi në veturë dhe ndezim motorin, shpesh, duke mos menduar, aktivizojmë klimën, pastaj fillojmë me obligimet tona.Duke vepruar kështu, jo vetëm që i ekspozohemi rrezikimit të shëndetit vetjak, por edhe shëndetit të familjarëve tanë, transmeton Telegrafi.

Çështja është që duke e lënë veturën jashtë, gjithmonë i mbyllim dritaret. Mirëpo, edhe kur e lëmë veturën në hije, brenda një dite në të mund të mblidhen 400 – 400 mgbenzolatal.

Nëse e keni parkuar veturën në diell, në temperaturë më të lartë se 16 gradë, niveli i benzolit arrin 2.000 – 4.000 mg, gjë që 40 herë më shumë se niveli i lejuar.

Duke u ulur në veturë, në të cilën dritaret kanë qenë të mbyllura, njerëzit fillojnë të thithin benzol, duke mos e ditur që ky helm ndikon në veshka, mëlçi…

Veç kësaj, benzoli nga organizmi shumë ngadalë eliminohet.

Në doracakun për përdorimin e veturës, theksohet që para aktivizimit të aparatit të klimës duhet hapur dritaret disa minuta, mirëpo shkaku nuk është sqaruar, vetëm ekziston paralajmërimi që kjo është një performancë e mirë e veturës.

Arsyetimi mjekësor: Rezultatet e hulumtimit tregojnë që, para se të fillojë të freskojë ajrin, aparati klimës fut brenda gjithë ajrin e ngrohur, dhe bashkë me të – benzolin, helm i cili shkakton kancerin.

Prandaj, sapo të hyni dhe të uleni në veturë, madje edhe kur nuk e ndieni aromën e plastikës së nxehur, hapni dritaret për disa minuta, para se të aktivizoni aparatin e klimës.

Mos i mbyllni dritaret edhe pak minuta, pastaj aktivizoni klimën. Bëni shprehi hapjen e dritareve derisa jeni në veturë në mënyrë që organizmi të mos ngopet me helme, sepse pasojat mund të jenë shumë tragjike.

loading...