Ja si të llogaritni thjesht, nëse jeni apo jo në mbipeshë

Obezitetin apo shëndoshjen mbi peshë ose trashja si thotë populli asnjë nuk e dëshiron pasi dihen pasojat që pohojnë mjekët, se pesha e tepërt trupore shkakton ndërlikime deri në humbje jete.

Obeziteti thjesht karakterizohet nga grumbullimi i yndyrës i cili në pjesë të ndryshme të trupit është i ndryshëm.

Për të gjithë ata që dëshirojnë të dinë BMI-në ose Body Mass Index, pra për të ditur nëse pesha juaj është normale apo jo mjafton një formulë e thjeshtë ku çdo njeri mund ta bëjë vetë. Formulën e gjeni më poshtë:

BMI = Pesha në kg /(katrorin e gjatësisë suaj)

Si kryhet veprimi, një shembull:

Gjatësia juaj: 1.73m x 2 = 3.46

Pesha juaj: 90:3.46 = 26

Rezultati: Mbipeshë kur BMI është midis 25 dhe 29.9.

Body Mass Index përcakton marrëdhëniet në mes peshës dhe gjatësisë tuaj.

Sipas kontrollit ndërkombëtar të shëndetit (IOTF) dhe Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) ekziston kjo lidhje:

Jeni nënpeshë nëse BMI është më pak se 18.5.

Jeni i shëndetshëm nëse BMI është midis 18.5 dhe 24.9. – Idealja.

Mbipeshë kur BMI është midis 25 dhe 29.9.

Obez i nivelit 1-rë: në mes 30 dhe 34,9.

Obez i nivelit të 2-të në mes 35 dhe 39,9.

Obez i nivelit të 3-të ose suberobez kur BMI është më shumë se 40.

BMI në përgjithësi aplikohet në personat më pak se 74 vjeç.

Atletët që kanë sasi të madhe të muskujve, nuk mund të mbështeten tërësisht në BMI-në.