Ja “pasaporta më e fuqishme” në botë

Kjo renditje e pasaportave, tregon se nga cilat vende kalohet lehtë në aeroporte e në cilat ka vështirësi.
 Amerikanët dhe britanezët, mendojnë që kanë pasaportën më të fuqishme në botë. Por nga të dhënat e Emigracionit dhe Nënshtetësisë, firma britanike Henley & Partners, sugjeron ndryshe, transmeton lajmi.net.

Sipas Henley & Partners, gjermanët mbajnë pasaportat më të forta në planet, duke u dhënë atyre qasje të vizave të lira në 177 vende të botës.

Kombi Evropian është renditur në vendin më të lartë për tre vjet me radhë, sipas një grafiku shfaqen përfundimet e këtyre të dhënave.

Indeksi rendit 199 vende në bazë të lirisë së udhëtimit ku secili u ofron qytetarëve të tyre nga një mundësi prej 218 vendeve, duke përdorur të dhëna nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA). Sipas indeks, IATA mban “bazën e të dhënave më të mëdha në botë dhe informacionet e udhëtimit.”

Kombësive u jepen pikë në bazë të numrit të vendeve të tjera ku qytetarët e tyre mund të udhëtojnë pa vizë që nga 1 janar 2016.

Pas Gjermanisë, Suedia radhitet në vendin e dytë me qasje pa viza në 176 vende. Britania e Madhe e cila ka mbajtur vendin e parë në mes të 2013 dhe 2015, tani është në vendin e tretë së bashku me Finlandën, Francën, Italinë dhe Spanjën, me 175 vende.

Shtetet e Bashkuara nga viti 2015 që ka qenë në vendin e dytë,  tani është në vendin e katërt bashk me Belgjikën dhe Holandën, që ofrojnë qasje në 174 vende.

Ndërsa kombet me udhëtimet më të kufizuara janë Afganistani që renditet ndër vendet më të këqija, pra në vendin 104, me qasje në vetëm 25 vende. Pakistani është i dyti vend më i keq, që lejon  udhëtimet në vetëm 29 vende, dhe Iraku është i treti  me vetëm 30 vende.

10 vendet me qasje pa viza

  1. Gjermania, 177
  2. Suedia, 176
  3. Finlanda, Franca, Italia, Spanja, Britania e Madhe, 175
  4. Belgjikë, Danimarkë, Holandë, Shtetet e Bashkuara, 174
  5. Austria, Japonia, Singapori, 173
  6. Kanada, Irlandë , Korea , Luksemburgu, Norvegjia, Portugalia, Zvicra, 172
  7. Greqia, Zelanda e Re, 171
  8. Australia, 169
  9. Malta, 168
  10. Hungaria, Republika Çeke, Islanda, 167

Henley & Partners Visa u krijua me rregullat për viza në fuqi që nga 1 janar 2016, duke përfshirë edhe ndonjë rregullore të përkohshme të vizave në fuqi të po asaj date.

Index përmban supozimet si më posht:

Të gjitha pasaportat e vlerësuara supozohet të jenë biometrike

Ka 219 vende të destinacionit në total. Rezultati maksimal i arritshëm është 218 (pikat nuk janë të caktuara për një udhëtim kombëtar në vendin e tyre).

Sasia e kombësive (pasaporta) e vlerësuar është 199.

Këto janë 193 Shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara: Taiwan, Kosova, Territori Palestinez, Vatikani, Hong Kong, Makao.

Vizat-E trajtohen në të njëjtën mënyrë si vizat në mbërritje.Ku kushtet për marrjen e një vize-E janë

drejtpërdrejtë (tarifë, biletë kthimi, rezervim hoteli),një pikë është caktuar. Ku ka shtesë edhe këto kushte (psh ftesa, miratimet konsullore).

Vendet që nuk zbatojnë kufizimet e këtyre vizave konsiderohen si një kombësi, por jo si një destinacion: Andorra, Lihtenshtajni, Monako, Territori Palestinez, San Marino, Vatikani.

Vendet që zbatojnë kufizimet e këtyre vizave, por lëshojnë pasaporta nën autoritetin e një vendi qeverisës konsiderohen si një destinacion, por jo si një kombësi: Aruba, Anguilla, Bermuda, Bonaire dhe Shën Eustatius, Saba, Ishujt Cayman , Curacao, Ishujt Cook , Ishujt Falkland,  Guiana Franceze, Polinezia Franceze, Franca Perëndimorë, India, Gjibraltari, Guam, Mayotte, Montserrat, Neë Caledonia, Niue, Ishujt Norfolk, Mariana Veriore, Puerto Rico, Reunion, Samoa, Rruga Maarten, Ishujt Turk dhe Kaikos dhe Ishujt Virgin.