Ja çfarë i ndodh trupit tuaj kur nuk i lani ose i ndërroni shpesh herë çarçafët e krevatit!

Edhe pse të gjithë e duan erën e çarçfëve të freskëta në krevat, ne mund të themi me siguri se nuk i kushtojmë shumë vëmendje atyre. Larja dhe ndryshimi i carcafëve mund të jetë një punë e lodhshme, kështu që asnjëri prej nesh nuk e bën atë rregullisht. Sidoqoftë, sipas studimeve më të reja, mos larja dhe ndryshimi i carcafëve tuaja çdo dy javë mund ta vërë shëndetin tuaj në rrezik të madh.

Dr Lisa Ackerley thotë se trupat tanë bartin baktere dhe mikroorganizma të ndryshme, të cilat i transferojmë në shtrat kur shkojmë të flemë çdo natë gjë që është mjaft normale. Jo të gjitha këto mikrobe janë të dëmshme, por ato mund të grumbullohen dhe të rriten në carcafët tanë në sasi që mund të paraqesin një problem. Shtrati ynë përfundimisht mund të bëhet një inkubator për shumë rreziqe shëndetësore si ato që do t’i shihni në listën e mëposhtme.

1. Staphylococcus aureus

Ky bakter i rrezikshëm mund të rritet në shtretërit tanë dhe të shkaktojë infeksione të traktit urinar, mushkëri dhe lëkurë.

2. Candida albicans

Këto kërpudha i pëlqen carcafët e larë dhe nuk mund të shkaktojë një shumëllojshmëri të infeksioneve gjenitale dhe të lëkurës.

3. Puçrra fytyre

Nëse jeni duke vuajtur nga puçrrat fytyre, ju duhet të ndryshoni jastëkët tuaj çdo dy ditë për të zvogëluar ekspozimin ndaj baktereve.

4. Gripin dhe të ftohtin

Nëse shpesh vuani nga i ftohti dhe gripi, ndoshta nuk jeni duke larë shpesh carcafët tuaj. Ndryshoni ato çdo ditë për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

5. Marimat e pluhurit

Marimat e pluhurit nuk mund të jenë përgjegjës për ndonjë sëmundje, por ato mund të jenë mjaft problem nëse jeni alergjik ndaj tyre.