Goditja në tru, 3 këshilla si të shpëtoni një jet

1-552-620x330-530x300oditja në tru ka një tregues të ri! Gjatë një goditje në tru, një gruaje ju morën mend dhe u rrëzua në tokë – më pas ajo i siguroi të gjithë se ishte mirë (ata menduan të thërrasin ambulancën) …
Ajo u tha se kishte rënë mbi një tullë për shkak të këpucëve të saj të reja. Ata e pastruan dhe me pas shkoi në shtëpi për të ngrënë një pjatë të shijshme. Ajo dukej pak e tronditur, por vazhdoi ta shijonte pjesën tjetër të mbrëmjes. Burri i Xhejn telefonoi më vonë duke u thënë të gjithëve se gruaja e tij ishte në spital – (në 18:00 Xhejn ndërroi jetë.)
Ajo kishte pësuar një goditje në tru. Po te kishin ditur si të identifikonin shenjat e një goditje, ndoshta Xhejn do të ishte me ne sot. Disa nuk vdesin. Ato përfundojnë në një gjendje të pafuqishëm, të pashpresë në vend. Kjo ju kërkon vetëm një minutë për të lexuar.
Një neurolog thotë se nëqoftëse ai do të konstatoje një viktime me goditje ne tru brenda 3 orëve, ai tërësisht mund të ndryshojë efektet e një goditje. Ai tha se çështja ishte ta dallosh një goditje, ta diagnostikosh dhe pastaj të trajtosh pacientin me kujdesin mjekësor për brenda 3 orëve, e cila është e vështirë.
Njohja e një goditje Falë Zotit për të kuptuar një goditje mund ta kuptoni shumë thjeshtë me 3 hapa. Ndonjëherë simptomat e një goditje janë të vështirë për tu identifikuar.
Për fat të keq, mungesa e vetëdijes parashikon katastrofë. Viktima mund të vuajnë dëme të rënda në tru kur njerëzit pranë dështojnë të njohin simptomat e një goditje.
Tani mjekët thonë se një njeri mund të njohë një goditje duke i pyetur tre pyetje të thjeshta:
Kërkojini individit të buzëqeshi.
Pyetni personin për të biseduar dhe flasë një fjali të thjeshtë dhe të saktë (koherente)
Kërkojini atij të ngrejë të dyja duart.
Nëse ai ose ajo ka probleme me çdo një prej këtyre detyrave, telefononi numrin e urgjencës dhe përshkruani menjëherë simptomat në dispeçer. Shenjat një goditje, nxirrni gjuhën jashtë! Një tjetër “shenjë” e një goditje është kjo: Pyetni personin te nxjerre jashtë gjuhën e tij.
Nëse gjuha është “enjtur”, në qoftë se ajo shkon në një anë ose tjetër, është gjithashtu një tregues i një goditje.
Një kardiolog thotë se nëse gjithkush që merr këtë informacion e shperndan atë në 10 njerëz; ju mund te shpetoni të paktën një jetë. Unë e kam bërë pjesën time. Po ju?