Femra, mos i injoroni 8 simptomat e këtij “vrasësi të heshtur”


Çdo vit diagnostifikohen me mijëra gra me kancerin ovarial (të vezoreve). Statistikat thonë se të paktën 550 femra vdesin për shkak të kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse çdo vit. Ky kancer mund të shkaktohet nga mosha. Gjenetika ose përdorimi i pakontrolluar i kontraceptivëve.

Prandaj është e rëndësishme që të mos injorohen asnjëherë simptomat e kancerit ovarial, pasi, nëse zbulohet që në fazat e para, shanset për t’u shëruar janë më të mëdha.

Këto janë 8 shenjat e para të këtij “vrasësi të heshtur”:

Cikle të parregullta të menstruacioneve – mund të jenë një shenjë e ekzistencës së kancerit të vezoreve. Në pjesën më të madhe të rasteve, gratë mbi moshën 55 vjeç janë më shumë të rrezikuara nga kanceri i vezoreve, megjithatë kjo nuk do të thotë se femrat e reja janë të mbrojtura nga ai.

Fryrje të stomakut – Duhet të konsultoheni me një mjek nëse vini re se stomaku ju është fryrë si të jeni shtatzënë, pasi mund të jetë një shenjë e kancerit ovarial.

Probleme me tretjen – kanceri ovarial mund të prishë metabolizmin dhe kontrollin e hormoneve, e për pasojë mund t’ju bëjë të ndiheni të plotë edhe pa ngrënë. Duhet të konsultoheni me një mjek nëse ndieni vazhdimisht dhimbje të stomakut, mungesë oreksi, kapsllëk ose gazra.

Dhimbje të vazhdueshme të kurrizit – mund të jenë shenjë e kancerit ovarial, vetëm nëse nuk vuani nga artriti apo osteoporoza.

Dhimbje në stomak dhe legen – Duhet të shqetësoheni nga dhimbjet e vazhdueshme në stomak ose legen, pasi ato janë shenja serioze të kancerit ovarial.

Të përziera – Sipas gjinekologut Jeffrey Stern, kanceri ovarial mund të shkaktojë kapsllëk, dhimbje të barkut, rënie në peshë si dhe të përziera.

Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale – Sipas “Medical News Today”, në fazat e para kanceri ovarial mund të shkaktojë edhe dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Kjo dhimbje vjen si pasojë e persionit në zonën e legenit, si dhe për shkak të nevojave të shpeshta dhe urgjente për të urinuar. Nëse dhimbja është e padurueshme, duhet t[ konsultoheni me një mjek.

Lodhje të vazhdueshme – Shenjat e para të kancerit të vezoreve janë edhe lodhjet e vazhdueshme, problemet me frymëmarrjen, mungesa e oreksit, marramendjet etj
kancer-e1460325283341