Evropa Jugore dhe Ballkani do të preken nga ndryshime ekstreme klimaterike

Email
Dy nga tre njerëz që jetojnë në Evropë do të preken nga valët e nxehtit, përmbytjet bregdetare apo fatkeqësi të tjera që lidhen me motin në fund të këtij shekulli dhe arsyeja kryesore është ngrohja globale dhe ndryshimet klimaterike sipas një studimi të botuar të premten në gazetën “Lancet Planetary Health”, cituar nga CNN amerikan.

Kjo do të thotë se do të preken 350 milionë njerëz në 31 vende, të cilët i nënshtrohen një rreziku në rritje të vdekje dhe rreziqeve shëndetësore
.
Në përgjithësi, fatkeqësitë e lidhura me motin pritet të shkaktojnë 152,000 vdekje në vit në Evropë midis viteve 2071 dhe 2100, duke kërcyer nga 3,000 vdekje të lidhura me fatkeqësinë e motit në vit midis 1981 dhe 2010.

Studiuesit vlerësojnë se 99% e vdekjeve të ardhshme të motit do të jenë për shkak të valëve të të nxehtit. Kjo mund të bëhet shkak për shumë nga sëmundjet kardiovaskulare, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e frymëmarrjes, sugjeruan hulumtuesit.

“Mendimi për ngjarje të tilla që ndodhin më shpesh është e frikshme”, tha Andrew Grundstein, një profesor në Departamentin e Universitetit të Gjeorgjisë, pjesë e studimit.

Evropa jugore ka gjasa të goditet më shumë, bazuar në parashikimet për valët e nxehtësisë dhe thatësirat. Pothuajse të gjithë që jetojnë në Itali, Greqi, Spanjë, Kroaci, Qipro, Maltë, Portugali dhe Slloveni do të preken nga fatkeqësitë që lidhen me motin, duke shkaktuar 700 vdekje në 1 milion njerëz në vit.

Për krahasim, një nga tre vetë do të preket çdo vit në Evropën Veriore: Danimarkë, Islandë, Finlandë, Norvegji dhe Suedi.
Për më tepër vdekjet të lidhura me ngrohjen, vdekjet vjetore bregdetare të përmbytjeve do të rriten nga 6 në 233 deri në fund të shekullit. Thatësira gjithashtu mund të zvogëlojnë ujin e nevojshëm për prodhimin e ushqimit dhe nevojat bazë për 138 milionë njerëz, thanë hulumtuesit.

Studimet e mëparshme kanë treguar për rritjen e popullsisë, urbanizimin dhe migrimin si drejtues të rrezikut të fatkeqësive në të ardhmen.

Giovanni Forzieri nga Qendra e Përbashkët e Kërkimit e Komisionit Evropian thotë se klima do të ketë ndikimin kryesor tek popullata.
“Evropa pritet të përballet me ndryshime të mëdha në frekuencën e ekstremeve të shumta klimaterike gjatë dekadave të ardhshme”, tha Forzieri.

Për të kuptuar efektet e ardhshme të motit ekstrem, hulumtuesit kombinuan parashikimet për ndryshimin e klimës dhe rritjen e popullsisë me 2,300 regjistrime nga viti 1981 deri në vitin 2010, që identifikuan fatkeqësitë dhe numrin e vdekjeve në vende të ndryshme.