E pabesueshme/ Ja si e bëjnë seksin gjarpërinjtë (Foto)

Ne supozonim se ishin gjarpërinjtë meshkuj dhe femra ishin kryesisht pasive, por kjo ka provuar të jetë e gabuar.

Kur Jesús Rivas hoqi një anakonda femër nga një orgji gjarpër me qëllim që ta shqyrtojë atë, ai u befasua.

Trupi i fryrë i anakondës sugjeroi që ajo ishte e mbushur me ushqime, prandaj Rivas priti që ajo të vinte: gjarpërinjtë shpesh vjellin pas një vakti nëse kanë ngrënë ose janë të stresuar, për t’u bërë më të lehtë për të lëvizur. Por në vend të kësaj, një bisht zvarranik filloi të dilte nga goja e saj.

“Ishte një anakonda”, thotë Rivas, një herpetolog nga New Mexico Highlands University në Las Vegas. “Dhe hemepenis ishte atje, kështu që ishte një mashkull”.

Anaconda femra kishte ngrënë një nga partnerët e saj më të fundit seksualë, një fenomen i njohur si kanibalizëm seksual. Veprimi i saj befasues është pjesë e një dëshmie gjithnjë në rritje që kemi keqkuptuar se si gjarpërinjtë kanë marrëdhënie seksuale.

Në anakonda, kanibalizmi seksual shkon vetëm në një mënyrë: femra konsumon mashkullin.

Më parë, shkencëtarët kishin supozuar se gjarpërinjtë femra janë të nënshtruar gjatë shoqërimit, por tani është e qartë se ata kanë një rol të rëndësishëm.

“Ishte interpretimi që femrat nuk kishin asnjë fjalë në procesin e çiftëzimit”, thotë Rivas. Ai mendon se supozimi buron nga paragjykimet nga studiuesit e hershëm, të cilët ishin kryesisht
meshkuj.

Në të vërtetë gjarpërinjtë femra janë fizikisht imponues, kështu që nuk është për t’u habitur që ata mund të mbizotërojnë – dhe madje edhe të gëlltisin – partnerët e tyre. Në shumë kafshë, meshkujt janë më të mëdhenj se femrat, por për shumicën e gjarpërinjve është e kundërta e vërtetë.

Tek anakonda, femrat janë mesatarisht 4.7 herë më të mëdha se meshkujt. Ky është dallimi më i madh në mes të gjinive në çdo vertebror të tokës. “Isha i befasuar”, thotë Rivas.

“Dallimi është drastik.”Por shumica e gjarpërinjve meshkuj nuk shfaqin një sjellje të tillë stereotipike mashkullore. Ato nuk janë territorialë dhe gjatë gjykimit ata thjesht mund të largojnë konkurrencën e tyre, në vend që t’i drejtojnë bishtat e tyre për të arritur poshtërsisht për traktin gjenital të një femre.

Kjo mund të shpjegojë pse gjarpërinjtë meshkuj nuk përfitojnë nga të qenit më të mëdhenj. Në vend të kësaj, evolucioni mund të ketë nxitur gjarpërinjtë femra të rriten më shumë se meshkujt.

Madhësia është e lidhur me fertilitetin e rritur dhe pasardhësit më të mëdhenj, të cilët kanë më shumë gjasa të mbijetojnë. Një studim i vitit 2016 gjithashtu zbuloi se madhësia e trupit të nënës mund të ndikojë në sistemet e të rinjve. Meshkujt duken të tërhequr nga këto përfitime riprodhuese: ata preferojnë të gjinisë femra më të mëdha.

Por nuk është e qartë se si meshkujt bëjnë këtë zgjedhje. Gjarpërinjtë nuk kanë shikim shumë të mirë, kështu që si një gjarpër mashkull mund të vë një femër veçanërisht të madhe nga një distancë është e paqartë.