Brenda shtëpisë së ish-tregtarit më të pasur në Korçë, cili është fati i kësaj banese sot?

Shtëpia që do shihni më poshtë është ndërtuar në vitin 1939 dhe i përket tregtarit më të njohur korçar, Irakli Qirjako.

Fotot janë shpërndarë nga arkitekti Kliti Kallamta, i cili i shoqëron edhe me detaje përkatëse duke mos harruar të përmendë edhe fatin e kësaj banese pas sekuestrimit të pasurive të zotit Qirjako.

Arkitekti Kallamata ka shkruar krah fotove në Facebook:

Të dashur miq në Facebook, kolegë dhe dashamirës të vlerave të trashëgimisë kulturore.
Nisur nga interesimi dhe popullariteti i jashtëzakonshëm e tepër i shpejtë i këtij postimi (brenda 24 orësh u bënë rreth 200 share dhe disa qindra like) e shoh të nevojshme të jap disa sqarime për të shmangur keqkuptimet e shumta. Banesa është ndërtuar në vitet ’39 të shekullit të kaluar nga një prej tregtarëve më të mëdhenj të Korçës, Irakli Qirjako, ose siç e njohin korçarët, Rako.

Gjatë viteve të suksesit të tij Irakli Qirjako ndërtoi dyqane, hotele dhe këtë banesë për familjen e tij. Banesa shquhet si një nga ndërtimet më dinjitoze në arkitekturën e qytetit të Korçës për atë periudhë. Për dekorimin e saj Rako angazhoi një nga piktorët më të mirë të asaj kohe në qytetin e Korçës, Sotiraq Zogra. Sotiraq Zogra ka dekoruar edhe banesa të tjera, por fatkeqësisht këto nuk janë ruajtur.

Kjo banesë, mbasi iu sekuestrua pronarit të saj, shërbeu si residencë për autoritete të ndryshme gjatë regjimit komunist, derisa përfundoi si banesë shtetërore me qiraxhinj. Mbas viteve ’90 banesa iu rikthye pronarëve të ligjshëm. Gjatë viteve të fundit banesa ka ndërruar disa pronarë. Pronari i sotëm i kësaj banese ka vendosur (dhe fatmirësisht i ka mundësitë) ta restaurojë tërësisht, duke ruajtur të gjitha vlerat e saj, si në arkitekturë ashtu dhe në dekoracion, gjë që shteti nuk do të arrinte ta bënte kurrë. Banesa paraqitet mjaft e dëmtuar edhe në konstruksionin e saj dhe përballet me probleme të shumta të konservimit dhe restaurimit të pikturës dekorative. Por pavarësisht nga këto, e ardhmja e saj, ndryshe nga ajo e shumë monumenteve të tjera, është optimiste dhe shpresëdhënëse.