7 qytete të lashtë e mitike të zbuluar në thellësinë e detit!

qytetet-300x214Ndoshta zbulimi i Atlantidës mund të përbëjë një nga ëndërrtat më të mëdha të arkeologjisë botërore, por 7 qytetet më të lashta të zbuluar në fund të detit, mbartin një dozë shumë të madhe misteri saqë fantazia jonë të fluturoj deri në maksimum.

Dolën në dritë qytetet të groposur në rërë, të cilët ngjallën mallëngjimin dhe interesin edhe më të madh të arkeologëve, duke u dhënë atyre një ambicie më shumë për t’u… “zhytur” më thellë në sekretet e tyre!

1. Mbretëria e Kleopatrës, Aleksandri

I humbur për 1.600 vjet, mbretëria e Kleopatrës u zbulua në brigjet e Aleksandrisë së Egjiptit.

Është e ditur tashmë me bindje të përbashkët se perandoria e Kleopatrës u shkatërruar nga tërmeti dhe valët e baticës, si dhe u mbyt bashkë me të gjitha vepra e arti, statujat, kolona, tempujt etj.

2. Monument Yonaguni, Japoni

U ndërtua në epokën e fundit të akujve rreth 10.000 jetë para erës së re dhe u zbulua në vitin 1987 në brigjet e Yonaguni, në ishullin Ryukyu të Japonisë.

3. Pavlopetri, Greqi

Rezultatet e ardhura nga studimi i fundit të detit në Lakoni, janë mbresëlënëse. Edhe pse bëhet fjalë për një qytet që u ndërtua para 4.000 vjetësh, ka ngjashmëri precize me shumë qytete- porte bashkëkohore, siç janë: Liverpuli, Londra, Nju Jork-u dhe Tokio! Shtëpi me kopshte, struktura ndërtesore, sistem të komplikuar ujësjellësi me kanale, teknika të shkëlqyera dhe rrugë të cilësisë së lartë. Këto janë disa nga karakteristikat e këtij qyteti të lashtë, i cili sipas gjasave u fundos para 3.000 vjetësh nga një tërmet i fuqishëm.

4. Tempulli Mahabalipuram, Indi

Legjenda thotë se edhe 6-të tempuj të tjerë ndodhen të zhytur në ujërat e brigjeve të Indisë, pasi njëri prej tyre u zbulua pas cunamit të vitit 2004 i zhytur brenda në rërë në fundin e detit.

5. The Cambay Ruins, Indi

Një qytet i lashtë me moshë 9.500-vjeçare i quajtur Cambay Ruins (i njohur dhe si Dëarka City) u zbulua në brigjet e Indisë, në gjirin e Cambay kur oqeanografët po kryenin matje për ndotjen e ujërave.

6. Port Royal, Xhamajka

Një qytet i lashtë i shekullit të 17-të, i cili u fundos për shkak të një tërmeti të fuqishëm, u zbulua nga arkeologët në fund të detit në Xhamajka.

7. The Lost Villages, Kanada

1 korriku i viti 1958, është shënuar në histori si “Dita e Përmbytjes-Kataklizmës”, pasi një shpërthim i kontrolluar për krijimin e një digë në Liqenin e Shën Lawrence në Kanada Onario, 10 fshatra u mbyt së bashku me ta dhe shtëpitë e 6.500 njerëzve që jetojnë në to.