10 milionë njerëz do të vdesin nga infeksionet

Beteja kundër infeksioneve që janë rezistente ndaj barnave në botë po humbet me shpejtësi dhe është përshkruar si “një rrezik aq i madh sa terrorizmi”. Organizata Botërore e Shëndetit jep alarmin për mungesën e antibiotikëve cilësore të cilët nuk po shërojnë sëmundjet e ndryshme që prekin njeriun.

“Problemi është se ne thjesht nuk e zhvilluar antibiotikë të mjaftueshme të reja dhe ne jemi të humbur me ato që kemi”.

Që nga Shqyrtimi i Antimicrobial i Rezistencës i cili filloi në mes të vitit 2014, më shumë se një milion njerëz kanë vdekur nga infeksionet e tilla. Mjekët zbuluan edhe bakteret që mund ti mbijetojnë sëmundjeve edhe më të renda.

Ata shtuan paralajmërimet se bota është në prag të një “epoke post-antibiotike”. Shqyrtimi thotë se situata vetëm do të përkeqësohet dhe 10 milionë njerëz parashikohet të vdesin çdo vit nga infeksionet rezistente deri në vitin 2050.

Analiza është bazuar në skenarët e modeluar nga studiuesit e Evropës dhe auditorëve KPMG. Ata gjetën se malaria dhe tuberkulozi (TB), do të ketë ndikimin më të madh për tu kuruar nëse bëhen kërkime dhe medikamente të reja. Sipas shqyrtimit, buxhetel aktuale shëndetësore te vendeve ose taksat shtesë në kompanitë farmaceutike nuk po investojnë në hulumtimin antibiotik. Ekonomisti Jim O’Neill i cili udhëhoqi shqyrtimin global tha për BBC: “ Ne kemi nevojë për tu informuar në mënyra të ndryshme, në të gjithë botën, dhe është shumë e rëndësishme që ne të ndalojmë trajtimin me antibiotikë të cilat i përdorim si ëmbëlsirat. Nëse nuk zgjidhim problemin, ne do të kemi një rritje të frikshme të njerëzve në të ardhmen. Një e ardhme e tmerrshme mund të jetë në horizont, e cila do të heqë një nga mjetet më të mëdha të mjekësisë nga duart e mjekëve. Trajtimet e Kancerit dhe transplantet e organeve mund të ju vrasin. Lindja e fëmijës edhe një herë mund të bëhet një moment vdekjeprurës në jetën e një gruaje. Kjo është një e ardhme pa antibiotikë. Kjo mund të lexohet si komplot i një romani shkence, por ekziston frika e vërtetë se bota po shkon në një epokë post-antibiotike”.1