10 mënyra se si të kurseni karburant

A092CD425131944AB885E9F2D2314666Çmimet e karburanteve definitivisht i kalojnë të gjitha kufitë. Atat të cilët janë të lidhur ngusht me automjetet e tyre, nuk bëjnë asgjë tjetër vetëm për të reduktuar konsumin e karburantit tek automjeti i tyre. Ja më poshtë i keni 10 këshilla nga portali Shqipmediase si mund të bëhet një gjë e tillë:

1. Gomat e fryra pak gjithmon rrisin konsumin e karburantit, makina juaj me shumë vështirësi përshpejtohet dhe motori konsumon më shumë karburant. Pra kontrolloni shpesh.

2. Kur të ndaleni për shembull para semaforit, mbajeni veturën gati për nisje jo në të ndalur në vend.

3. Mos e rrisni shpejtësinë dhe mos frenoni kur nuk është nevoja, mbani një rritëm lëvizëse dhe stabilizoni shpejtësinë e veturës suaj nga një semafor në tjetrin.

4. Mos mbani të ndezura pajisje që sjanë të nevojshme në veturë sepse ata risin konsumin si p.sh – rregullatorin e klimës, ngrohjen, ngrohësin e karrikeve, etj.

5. Në mëngjes duhet të ngrohni motorin për 1 deri 2 minuta para fillimit. Nëse ju filloni të vozisni me nivel të lart shpejtësisë, normal që do harxhoni më shumë karburant.

6. Rregullisht kujdeseni për automjetin tuaj. Saktësia teknike është një faktor kyç në konsumin e karburantit.

7. Nuk është e nevojshme të mbani me vete pajisje ose gjëra të panevojshme. Zbrazni automjetin tuaj nga gjëra të panevojshme që rrisin peshën e automjetit.

8. Duhet për një periudhë më të shkurtër të ndryshoni nivelet e shpejtësisë. Motorin duhet ta mbani në një nivel optimal. Gjatë vozitjes në qytet duhet më rrallë ta ndryshoni nivelin e shpejtësisë.

9. Më mirë është që furnizimi me karburant të bëhet në mëngjes, sepse kur është më freskët – karburanti është më i trashë. Në verë, kur temperaturat janë të larta mundohuni të mos e mbushni rezervuarin deri në krye.

10. Mos e ngisni makinën me dritare të hapura – shtypja e ajrit e redukton aerodinamikën dhe krijon më shumë nevoj për rezistencë./Shqipmedia